Ugrás a fő tartalomra

Paulo Coelho: A Piedra folyó partján ültem, és sírtam

Látszik, hogy szünet van, mert szinte megállás nélkül falom a könyveket. Azonban most egy komolyabb könyv került a kezembe az egyik kolléganőm jóvoltából. Elvégre nem lehet mindig csak fantasyt, meg nőcis könyveket olvasni. Kell egy kis olyan is, amin lehet elmélkedni, és hát Coelho könyvei pontosan ilyenek.
Ez a második könyv, amit olvastam tőle, de azt biztosan kijelenthetem, hogy nem az utolsó. Bár a téma elég húzós, mert a vallás nem épp könnyed kérdés még napjainkban sem, ettől függetlenül az író elég nagy mélységekbe "visz le" ezzel kapcsolatban, anélkül, hogy különösebben észrevennénk.

A történetről nem lehet sokkal többet írni, mint amennyit a hivatalos bemutatókban olvasni lehet. Adott Pilar, a 28 éves joghallgató, akinek elege lesz eddigi életéből, és véletlenül összetalálkozik gyermekkori szerelmével, egyben legjobb barátjával. A fiú, aki szerzetes, közben nagyon sok helyen járt, kipróbált különböző vallásokat, de még mindig keres valamit, mai megváltoztatja életét. Együtt indulnak útnak megkeresni a csodát, mely úton a lány újra beleszeret a fiúba, aki ezáltal válaszút elé kerül: a szerelmet válassza, vagy az eddigi csodatévő életmódot.
Őszintén szólva nem is igazán a történet fogott meg a könyvben, hanem a sorok között elrejtett mondatok, amelyek sokszor kísértetiesen ismerősek voltak. Ismered a gondolatokat, csak nem igazán tudtad megfogalmazni. Vagy már megfogalmaztad és ismerősként köszönt vissza. ( az előző általam olvasott könyvében is pont ez tetszett)
Pilarban pedig nagyon sok szituációban magamra ismertem, sokszor ugyanúgy cselekedett, ahogyan én tettem volna. Persze akadt olyan is, ahol mást csináltam volna, de ez a normális, hiszen nem vagyunk egyformák. Pilar meg csak kitalált személy.
Egyetlen egy dolog volt fura a könyvben, mégpedig az, hogy a fiúnak nem tudjuk meg a nevét, mindig csak "Ő"-ként utal rá Coelho. Olyan érzésem lett ettől, mintha a srác elérhetetlen lenne. Mintha nem lennénk méltóak arra, hogy megtudjuk egy olyan ember nevét, aki csodákat tesz.
Aztán lehet, hogy más célja volt ezzel az írónak (ha valakinek van valami épkézláb ötlete, szeretettel várom a hozzáfűznivalóját), de nekem ez volt az első benyomásom.
Ha valakit a könyv vallásos vonulata tart vissza az olvasástól, ne habozzon, szerintem egyáltalán nem zavaró, sőt, talán még okulhat is belőle.

Egyik kedvenc részem a könyvből:
"Az Univerzum mindig a segítségünkre siet, amikor az álmunkért harcolunk, bármilyen hülyeségnek tűnik is az az álom. Hiszen a mi álmunk, és csak mi tudjuk, milyen áldozatokat követel tőlünk."

Értékelés:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)