Ugrás a fő tartalomra

Az olvasás 7 hete - 5. hét

Immár az ötödik hetet kezdjük ebben a nagyszabású olvasást népszerűsítő akcióban. Ismételten nagyon jó kis témák vannak terítéken. Az hiszem, ez megint olyan hét lesz, mikor majdnem mindegyikről írok majd pár sort (tényleg csak párat, nem kell megijedni.:) ű9

Kedvenc műfajok
„Az vagy, amit olvasol”, azaz lehet-e valakinek a személyiségére következtetni az olvasmányai alapján?
Könyvek, amik megváltoztattak, amik hatottak rám 


A kedvenc műfajokkal kapcsolatosan klisének hangozhat talán, de csakúgy, mint a zenei ízlésem terén majdhogynem teljesen mindenevő vagyok, bár tény és való, hogy vannak preferált műfajok, amikhez előszeretettel és gyakrabban nyúlok, mint a többihez. Egy ideje ilyen előnyt élvez a young adult irodalom, azon belül is a fantasy (Richelle Mead, Maggie Stiefvater, Kelley Armstrong, Cassand Clare stb könyvei.), bár mostanában ezt kezdik leszorítani a komolyabb, valós témákat taglaló könyvek (Laurie Halse Anderson, Elizabeth Scott, és Giginek hála Ellen Hopkins  művei) Természetesen azért szívesen olvasok felnőtt irodalmat is ( Ward, Lesley Pearse, Daniel Keyes, Marquez), a chick lit  irodalom képviselőinek ( Sophie Kinsella, Marian Keyes, Jane Green) írásait is bőven fogyasztom, de imádom a klasszikusokat is, Victor Hugo a nagy kedvencem. Hangulatomtól függ, hogy épp melyik műfajba tartozó olvasmányba merülök éppen bele.
Az, hogy az ember mit olvas, nem hiszem, hogy meghatározná,  milyen a személyisége. Megint csak a zenéhez tudom hasonlítani. Ahogyan a zenei ízlésből, az olvasott könyvekből sem lehet (és szerintem nem is szabad) messzemenő következtetéseket levonni az olvasó személyiségét illetően.
Az emberek hajlamosak olyan sztereotípiákat alkotni a könyvekkel és olvasóik személyiségével kapcsolatban, amik nem feltétlenül  állják meg a helyüket. Példának okáért elég, ha megemlítjük a romantikus regényeket (legyen szó akár egy átlag romantikus történetről vagy némi erotikus fűszerezéssel gazdagított sztoriról, az új trend szerint esetleg egy kis fantasy vonulattal megspékelve),amiket valahogy az unatkozó, elhanyagolt háziasszonyok kedvenc olvasmányainak tartanak. Szinte tényleg minden műfajhoz társítottak már embertípust. Én is olvasok Wardot, annak ellenére, hogy nem vagyok unatkozó háziasszony, és olvasok szépirodalmat is pedig nem tartom magam sznobnak(igen, ezt is hallottam már, hogy sznobnak minősítették azt aki szépirodalmat olvas kizárólag, meg hogy ők mindig mindenkit lenéznek , aki mást olvas). Sőt, azt sem hiszem, hogy aki csakis fantasyt olvas, az felelőtlen meg komolytalan lenne. Még egyszer hangsúlyozom nem szabad ezt ennyire komolyan venni. Persze, nyilván egy - egy olvasmányunk hatással lehet a gondolkodásunkra, átértékelhetünk dolgokat, rajonghatunk olyan dolgokért, amiket azelőtt észre sem vettük, tehát alakítják a személyiségünk, de nem határozzák meg teljesen.
Ezzel pedig el is érkeztünk a következő és egyben a heti utolsó témánkhoz, hogy mely könyvek hatottak rám. Többnyire olyan értelemben hatnak rám bizonyos könyvek, hogy megváltoztatják a véleményem egyes dolgokról, vagy rávilágítanak egy - egy tényre amit magamtól még nem vettem észre vagy csak olyan témába engednek bepillantást, amihez a való életben még nem volt közöm. Ilyen könyvek volt példálul a teljesség igénye nélkül: Kevin Brooks : Lucas, Coelho művie, Laurie Halse Anderson könyvei, Ellen Hopkins : Burned, Elizabeth Scott könyvei.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)