Ugrás a fő tartalomra

Az olvasás 7 hete - 7. hét avagy moly szokások

Szinte hihetetlen, hogy az utolsó heti bejegyzéshez kezdtem hozzá. Olyan hamar eltelt ez a hét hét az olvasás bűvkörében, hogy szinte hihetetlen. Nagyon sok témáról esett szó, persze ezen kívül is nagyon - nagyon sok téma van még. Végtére is mindnek egy célja volt, hogy felfedje az olvasás napos oldalát és azok is könyvhöz nyúljanak esetleg, akik eddig nem tették. Őszintén remélem, hogy ez a nagyszabású cikksorozat, amely Andiamo ötlete nyomán indult és amiben számtalan blogger és nem blogger olvasó vett részt, valamelyest elérte célját és legalább 1-2 embernek meghozta a kedvét a könyvek birodalmához. Azért az utolsó hétre is maradt néhány téma, amiről szeretnék pár mondatot lepötyögni ide a blogra.

Olvasási szokások változása
Évszakok és könyvek, avagy milyen könyvet olvas tavasszal, nyáron, ősszel, télen?
Olvasási szokások: hol, mikor olvas szívesen? (otthon, tömegközlekedésen, parkban, erkélyen, reggel, délben, este, stb.) 


Azt hiszem senkinek nem okozok meglepetést azzal,ha azt mondom, hogy az olvasási szokások folyamatosan változnak Egyre több embert látok kezében könyvvel, bármerre megyek, és egyre büszkébben vállalják, hogy igenis olvasnak, mert egy időben, bizony cikinek titulálták ezt a tevékenységet, azonban ez a "megbélyegzés" mára szinte teljesen eltűnt. 
Másik pozitívum, hogy azt tapasztalom, egyre több fiatal, a jövő molynemzedéke is könyvekkel a kezében észlelhető, ami az utóbbi évekhez képest előrelépésnek és mindenképpen pozitívumnak számít.
Azért másféle trendek is kialakultak, amiket nem feltétlenül tudok hová tenni. Ilyen például az, hogy vannak, akik nem hajlandóak, csak kizárólag egy kiadótól olvasni. Persze, nem ítélkezem meg semmi, csak egyszerűen nem értem. Szerintem nyugodtan lehet több kiadó könyveinek is esélyt adni, és ne ragadjon le az ember egy műfajnál. Pontosan abban rejlik az irodalom szépsége, hogy annyira sokrétű, sok műfaj megtalálható, és lehet, hogy az ember egy másik kiadónál talál valami olyan könyvet, amibe egyenesen beleszeret.
A másik ilyen visszatérő trend az olvasásban a könyvek vastagsága. Igen, vannak olyan dolgok az életben, ahol számít a vastagság ( mielőtt valaki félreérti :P pl. a télikabát esetében, vagy a pokrócnál, amibe télen az ember belecsavarja magát, hogy ne fázzon olvasás közben ) ,de nem hinném, hogy egy könyvnél az lenne az elsődleges szempont, hogy hány oldalból áll.
Olyat is mondott nekem valaki, hogy ő bizony nem foglalkozik könyvvel 200 oldal alatt, mert az nem is igazi könyv. Ez az ami előtt teljesen értetlenül állok azóta is. Nem egy olyan könyvet tudnék a kezébe adni, ami meg sem közelíti ezt az oldalszámot, de ennek ellenére úgy megdöbbentené, hogy azt sem tudná hová szaladjon...Szóval nem igazán értem mi ez az oldalszám fétis :)
Jajj, de nem akartam ám ennyire akadékoskodni meg semmi, csak próbálok napirendre térni az új trendek felett. Ilyenkor mindig eszembe jut , hogy minek agyalok ezeken a dolgokon, mikor az a lényeg, hogy olvasnak az emberek, mindegy hogy mit, mindegy, hogy mikor, éjjel - nappal, vagy télen - nyáron.
Valójában nálam nincsenek szezonális olvasmányok, az évszakok egyáltalán nincsenek hatással arra, hogy épp milyen könyvet veszek a kezembe. Túl sok  könyv csücsül a várólistámon és a kívánságlistámon ahhoz, hogy megengedjem magamnak azt a luxust, hogy hagyjam magam befolyásolni az évszakok által :)
Persze mondják, hogy az ember télen hajlamos vidámabb olvasmányokat választani, bevallom, én ezt még nem tapasztaltam esetemben, inkább a hangulatomtól függ, hogy mire esik a választásom.
És ha túl vagyok a 'mit olvassak' dilemmáján, akkor hol olvasok? Nagyjából mindenhol. Nem teszem ki a lábam itthonról könyv nélkül, így ha csak egy kicsit is várnom kell valahol, azonnal előveszem az épp aktuális könyvecskémet és olvasok pár oldalt. Ezen kívül, olvasok kocsiban, BKV-n. Itthon általában az olvasós fotelembe kuporodom le vagy az íróasztalomnál (bár ez a verzió kevésbé kényelmes). Az ágyon nagyon ritkán, mert annál általában az a vége, hogy pár oldal után elalszom legyen bármilyen napszak és bármilyen izgalmas a  könyv. Ezen kívül nyáron előszeretettel ülök ki a kertbe , a hintaágyba az épp aktuális könyvem (és a kutyám) társaságában. A legextrémebb helyzet a palacsintasütés közbeni olvasás volt, főleg, hogy mindenki túlélte , a könyv is , a palacsinta is, és én is. :)


Végezetül szeretném megköszönni, hogy velem tartottatok hét héten át, elolvastátok a csacsogásomat. Ne feledjétek ezután sem a lényeget: Olvasni jó! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)