Ugrás a fő tartalomra

Carolee Dean: Take Me There

Dylannek rossz fiús múltja és priusza van. Tisztában van vele, hogy a gazdag és gyönyörű Jess túl jó neki, de mindig is ő volt az egyetlen személy, aki átlátott a fiú kemény felszínén, egyenesen a szívébe, épp ezért reménytelenül szerelmes a lányba első találkozásuk óta.
Megváltozna érte, ha lenne esélye a lánynál.
De a baj megtalálja Dylant, akárhová is megy, és egy halálos hiba hamarosan arra kényszeríti, hogy útnak induljon és maga mögött hagyja álmait. Menekül és válaszokat keres - válaszokat a kérdésekre, amiket bárcsak soha ne tett volna fel.
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Adott egy ártatlan, gyanútlan kis könyvmoly leányka (khm, khm én), aki egyszer betévedt a csúnya, gonosz, ezer veszélyt magukban rejtegető könyves blogok sűrűjébe, ahol különböző, szemrevaló külsővel és annál is incselkedőbb, csábító belső tartalommal rendelkező könyvek támadták meg, köztük a fent nevezett darab is. A lányka nem tudott ellenállni, belevetette magát a lapok közé, de mást kapott, mint várt, nagyon mást....


Dylan múltja elég zűrös, és ami azt illeti, a jelenje is. Ám ismer valakit, akiért hajlandó lenne, és akiért akar is megjavulni. Azonban, aki egyszer letért az útról, annak nem olyan könnyű visszatalálni, főleg, hogy Dylant folyton megtalálja a baj. Elindul apjához a börtönbe, hogy megtudja tőle örökölte - e "rossz vérét". Végül ráébred, hogy egészen más válaszokat talál, mint amiért elindult.

Ahogy Dylan, úgy én is egészen mást kaptam, mint amire számítottam, ebben kicsit hasonlítottunk is. Anno a road - trip mániás énem tette listára a könyvet, és most, hogy elkezdtem tudatosan csökkenteni a goodreads-es to read listámat, viszonylag hamar sorra is került, hiszen ez állt az első helyen. Azonban annak az igazi road - tripnek, amiért én annyira odavagyok, nyoma sem volt a könyvben, inkább menekülő - trip volt ez (kötve hiszem, hogy erre van megfelelő kifejezés), és az is csak nagyon minimális részét tette ki a cselekménynek, ahogy a romantika is. Szerelmeseinknek alig volt közös jelenetük a jelenben., szinte csak visszaemlékezésekből olvashattunk közös napjaikról. Oda akarok ezzel kilyukadni, hogy évek óta ez volt a legrosszabb és legfélrevezetőbb fülszöveg, amivel találkoztam.
Ha most gyorsan elolvassátok a fülszöveget és utána folytatjátok a bejegyzésemet, rá fogtok jönni, hogy miről is beszéltem.
Dylan abban a hitben él, hogy apjától örökölt gének miatt nem tud szabadulni a bűnöző léttől. Amikor Jess miatt megjavulni, akkor meg Wade, a legjobb barátja rángatja őt bele egy rablásba, tudtán kívül, ezért kell a menekülés útjára lépniük. Így kerül kapcsolatba nagyanyjával, apjával és rajtuk keresztül tulajdonképpen egész múltjával.
A srác alapból nem tartja magát sokra, mert problémái vannak az olvasással és az írással, pedig nagyon tehetséges, verseket ír, illetve csak költ, mert leírni nem tudja őket, így fejében tárolja őket.
Amikor apjával végül személyesen is találkozott, nem igazán értettem milyen válaszokat is vár tőle valójában. Nem apjától ered az életformája, hanem a körülményekből, ez már az elején is teljesen egyértelmű rajta kívül mindenkinek. A körülményekből pedig nem volt hiány. 
Nem sejtettem, hogy ilyen irányt vesznek majd az események. Azzal, hogy végre beszél apjával és ráébred, hogy mi az igazság, nagyon sok minden megváltozik.
Sajnáltam, hogy 6 évesen egy ilyen megrázó eseményen kellett keresztülmennie, de az agya védekezésként elzárta az összes ezzel kapcsolatos traumatikus emléket. Aztán, mikor nagyanyjánál újra meglátja a helyszínt, ezek a mélyen elzárt emlékek apránként újra felszínre törnek, és a kirakó darabkái lassan összeállnak.
Azért is sajnáltam a srácot, mert tényleg tehetséges, de valahogyan sikerült elhitetnie magával, hogy apja miatt ő sem érhet el semmit az életben, még annak ellenére sem, hogy a környezetében többen próbálták őt meggyőzni az ellenkezőjéről. Sőt, még apja is rácáfol egy ponton, de valahogy ez sem segít rajta.
Úgy éreztem, hogy az írónő azt akarta megmutatni, hogy a téves beidegződésektől mennyire nehéz megszabadulni, főleg, ha az illető, még elég makacs is mellé. Apja ügyének kimenetele számomra nagyon meglepő volt, de ha jobban belegondolunk, illett a könyv többi részéhez, ahogyan a befejezés is, amiről gyanítom, hogy sokaknak nem fog tetszeni. Pedig sajnos ez volt a reális, érezni lehetett, hogy ilyesmi lesz a lezárás.
Több könyves oldalon is olvasgattam értékeléseket, és nagyon sok értékelőnek csalódást okozott a regény. Számos ember volt, aki nem is olvasta végig, pedig a történet simán megérdemelte volna. Itt mutatkozik meg az, hogy mekkora negatív hatása lehet egy rosszul megfogalmazott, félrevezető fülszövegnek.
Ha egy jó kis realista regényt szeretnétek olvasni, akkor ne habozzatok, de ha road - tripre és romantikára vágytok, akkor keressetek valami más olvasnivalót magatoknak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr