Ugrás a fő tartalomra

Ellentétek vonzásában

Egy fránya betegségnek sikerült megint az ágynak döntenie, így nem futja másra, mint egy ilyen kis rövidke töltelék posztra. A következő poszt szombat körül várható majd, R.J. Palacio Csodácska című regényéről, ami nem csak a címe miatt csodás!
De most vissza a mai poszthoz, ami az ellentétek jegyében született és az ötletét innen kölcsönöztem.


1. Az első könyv a gyűjteményedben/ A legutoljára vásárolt könyved
Az első könyvemre csak tippem van, mert nem ma volt, amikor a tulajdonomba került. Igazából 2 könyvről beszélünk, mert ennyi év távlatából már a fene sem tudja megmondani, hogy melyik volt az első a kettő közül, de tudom, hogy ez a két legrégebbi: A.A. Milne: Micimackó és Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi. (Utóbbit még mostanában is előszeretettel és gyakran forgatom, mert az ovisaim is imádják)
A legutoljára vásárolt könyvem szintén kettő (mert nehogy már csak egy könyvet vegyek, ha már egyszer vásárlásra adom a fejem....), mert egy sorozat első két részével barátkoztam: Veronica Roth: A beavatatott és A lázadó. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehezen tudok majd hozzájutni az első két részhez egyszerre. Az egyik helyen az egyik nem volt, a másikon a másik, a harmadikon az első csak filmes borítóval volt, amit alapból elvetettem, és végül a sokadik próbálkozásra sikerült eredeti borítóval megrendelnem mindkettőt. Nehéz ügy volt, de megoldódott. (A újakról nincs kép, mert drága, jó anyukám olvassa őket, és nem adja ki a kezéből)



2. Egy olcsó könyv/Egy drága könyv
Esküszöm, az olcsóbbat nehezebb volt megtalálni, mint a drágát, ami alapjában véve igencsak szomorú.
Az olcsó könyvem Szincsák Júlia Számmisztikája, a drága könyvem pedig Murakamitól A kurblimadár krónikája. Tudom, hogy az gyakorlatilag 3 könyv, de mivel egy történet, így egybe vettem a 3 kötetet.



3. Egy könyv férfi főhőssel/Egy könyv női főhőssel
Hmm. Egy könyv férfi főhőssel... Lássuk. Talán Kevin Brooks Lucas című regénye az, ami megfelel az említett feltételnek és a legnagyobb hatással volt rám. A kedvenc női főhőssel rendelkező könyvem (trilógiám) az Elakadó lélegzet, aminek hamarosan magyarul is érkezik a folytatása.



4. Egy könyv, amit gyorsan kiolvastál/Egy könyv, amit sokáig tartott kiolvasni
Ha jól emlékszem, 2.5 óra alatt végeztem Lisa Schroeder Far from you c. regényével. Az ellentéte pedig, amivel nagyon lassan haladtam az Victor Hugo: A nyomorultak című klasszikusa volt. Talán másfél hónapig is eltartott mire végeztem vele, de nem bántam meg, mert nagyon megérte.

5. Egy szép borító/Egy csúnya borító
Szép borító? Jó kérdés ez egy cover - whore-nak, mondhatom. Azt sem tudom honnan kezdjem sorolni a kedvenc borítóimat, de amiért jelenleg igazán oda - vissza vagyok az a Teny Tiny Breaths külseje. Imádom már csak nézni is. Sajnos saját fényképet nem tudok prezentálni, mert a könyv még valahol a posta útvesztőjében rostokol ( a történet is baromi jó, nem csak a külseje)
Ami a csúnya borítót illeti, arról tudok mutatni képet. És ez a könyv nem más, mint a Bridget Jones naplója. Imádom a könyvet, rengetegszer olvastam, de a borítótól a hideg ráz...



6. Egy hazai könyv (magyar szerző)/ Egy nemzetközi könyv (külföldi író)
Ez sem egy egyszerű szempont, legalábbis, ami a magyar szerző művét illeti, de nagy nehezen csak találtam egy regényt a polcon, ami magyar író tollából származik ( és még a borítója is szép), ez pedig nem más, mint Vivien Holloway: Pokoli szolgálat című  könyve. Nagyon tetszett, és kíváncsian várom a folytatását.
Külföldi írós könyvet bezzeg azonnal találtam, csak azt kellett eldönteni, melyiket is írjam be. Végül Ruta Sepetys: Árnyalatnyi reménye lett a nyertes, mindössze azért, mert a jóval több emlékem és élményem fűződik hozzá, mint más könyvekhez.

7. Egy vékony könyv/Egy vastag könyv
Vékony könyvem Elizabeth Scott Living Dead Girl-je, ami mindössze 165 oldal, de annál "ütősebb" a tartalma. Vastagnak meg ott van bármelyik Ward könyvem a gyűjteményből, mindegyik rész felér egy fél téglával, de a legvastagabb talán Rehvenge könyve, a Megbosszult szerető a maga 943 oldalával.



8. Egy fikció (fiction)/Egy fikció - mentes (non-fiction) könyv
Fikció legyen mondjuk Az univerzum és Alex Woods (úgy szerettem azt a könyvet), a non fiction (valahogy az angol elnevezés jobban kézre és szájra áll) pedig Az örök szépségen túl. Ez utóbbit is olvastam, csak nem született róla bejegyzés. Egy indiai nyomornegyed lakóinak életéről szól, és akkor csap arcul igazán, mikor rájössz, hogy ez bizony a valóság. Félelmetes belegondolni, hogy mind a mai napig vannak emberek, akiknek ilyen borzalmas körülmények között kell élniük. Hajlamosak vagyunk erről elfelejtkezni a mindennapos rohanásban...

9. Egy romantikus könyv/Egy akciódús könyv
A "tisztán" romantikus könyvek valahogy annyira nem jellemzőek rám, ha visszatekintek, rá kell jönnöm, hogy inkább fantasyba burkolva fogyasztottam az utóbbi időben, de azért mégis megbújik egy - két ilyen könyv is a polcomon, példának okáért itt van a Milyen is a boldogság?.
Akciódús meg legyen mondjuk.....Rob Thurman Éjvilága.

10.Egy könyv, ami boldoggá tett /Egy könyv, ami elszomorított
Egy könyv van, ami minden körülmények között boldoggá tesz és ez A burok, épp ezért szerencsétlen már rongyosra van olvasva (egyem a saját szívem, milyen szép szenvedő szerkezetet sikerült összehoznom).
Ami pedig az utóbbi időben a legjobban elszomorított az a The Fault in Our Stars, ez szerintem nem szorul különösebb magyarázatra.



Ennyit az én ellentéteimről.
Itt is érvényes, hogy aki szeretné, nyugodtan csinálja meg, csak azt kérem, linkeljetek.
És az is érvényes, hogy aki elküldi nekem a bejegyzése linkjét kiteszem ide magamhoz :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)