Ugrás a fő tartalomra

Csak egy átlagos olvasó

Ma egy kis kérdezz - feleket hoztam nektek. A neten bóklászva bukkantam rá egy tag videóra, de ha megnyúztok sem tudom a linkjét hirtelen. Ha megtalálom, később belinkelem.

És, hogy miért is gondoltam, hogy megcsinálom? Egyszerűen azért, mert sokszor úgy érzem, hogy a bloggerek külön "fajnak" számítanak. Olyannak, akik a blog olvasói számára megközelíthetetlennek tűnhetnek, mintha valamilyen más bolygóról jöttek volna, már csak abból kiindulva, hogy én is ezt érzem, mikor valaki olyan emberkének a blogját olvasom, akit nem ismerek személyesen.
Talán ezek a kérdések és a rájuk adott válaszok segítenek megmutatni, hogy a bloggerek is csak hétköznapi emberek, hétköznapi hóbortokkal és problémákkal.


Melyik a kedvenc (könyvekből ismert) kitalált ételed/italod?
Bevallom, nem vagyok kajafüggő, baromira nem szoktam figyelni, hogy ki mit eszik és iszik a könyvekben, meg, hogy létezik - e olyan vagy sem, szóval erre a kérdésre nincs épkézláb válaszom.

Mennyi idő alatt olvastad ki a legutolsó könyved?
Az utolsó könyvemet viszonylag rövid idő alatt sikerült kiolvasnom, mert még a szabadságom alatt olvastam. Ez Lia Riley-tól az Upside Down volt és 2 nap alatt kivégeztem.


Naponta hányszor nézegeted a könyveidet, csak úgy?
Háááát, valószínűleg többször, mint az egészséges lenne. Sokszor csak úgy odamegyek a polcomhoz és végigsimítom a kedvenc könyveim gerincét. Néha egy - egy le is kerül a polcról, hogy elolvassam a kedvenc jeleneteimet. Olyan is van, hogy csak a szememet futtatom végig rajtuk és a borítókban gyönyörködöm. Nem tudok mit tenni, egyszerűen imádom őket és büszke vagyok rájuk!

Hány ismerősöd van goodreads-en és hány könyved van az ottani polcokon?
Nem vagyok egy social butterfly, és nem a közösségi oldalakon élem az életem, úgyhogy viszonylag kevés ismerősöm van, szám szerint (egy pillanat, lesnem kell....) 88. A könyveim száma már más tészta. A read polcomon 370 könyv van, a to- read pedig 382-nek ad helyet. De vannak különböző alternatív listáim és polcaim, úgyhogy összességében 891 könyv van listázva a profilom alatt.
Vannak, akik szerint ez nem sok, de tudom, hogy ennek a mennyiségnek még esetleg a végére is fogok tudni érni egyszer. Legalábbis elméletileg. Gyakorlatilag kizárt, mert mindig jönnek hozzá újak.

Szoktál könyvekből idézni nyilvános helyeken, a hétköznapokban?
Nem jellemző. Olyan szokott lenni, hogy ha egy idézet nagyon megtetszik, akkor azt kiírom magamnak valahová, de megjegyezni és ezáltal idézni biztos, hogy nem tudnám. Örülök, ha a teendőimet sikerül a fejemben tartani... Néha komolyan olyan az agyam, mint a szita.

Szoktál újraolvasni bizonyos könyveket?
Persze. Pont az előző hónapban tartottunk Abstractelffel újraolvasós hónapot, és nagyon jó volt! 
Jó érzés úgy olvasni, hogy tudod, hogy nem fogsz benne csalódni, és esetleg észreveszel olyan részleteket, amik felett az első olvasás során elsiklottál.

Hajlamos vagy a borító alapján megítélni a könyveket?
Sajnos igen. Nem kicsit vagyok cover-whore, átvitt értelemben ölni tudnék egy - egy szebb borítójú könyvért, akkor is, ha a tartalma nem fog meg elsőre. Sok jó könyvvel találkoztam így, amit lehet, hogy esetleg másképp nem vettem volna kézbe. Tudom, hogy van ennek egy hátulütője is, mégpedig, hogy sok, kevésbé kiemelkedő külsővel rendelkező, ám rettentő jó könyvet elkerülök. Igyekszem ezen változtatni (kisebb - nagyobb sikerrel).

Instagram, twitter vagy tumblr?
Mivel az okos telefonomat egy hónapig mellőznöm kellett szervizeltetés miatt, így az Instagram az utóbbi időben hanyagolva lett, twitteren még csak - csak megjelenek, bár igazán aktívnak nem mondanám magam, a tumblr viszont a mindenem. Az az én kis mentsváram. Igyekszem úgy alakítani a kinézetet és a tartalmat, hogy ha ránézek, akkor az jó érzéssel töltsön el, és a szükséges időkben pozitív energiával töltsön fel. Naponta többször is használom, és napokra előre be vannak időzítve a posztok.

Milyen könyvek kiolvasásához van szükséged a legtöbb időre?
Egyértelműen azokhoz, amelyek nem szippantanak be azonnal a világukba. Nem tudom őket műfajhoz kötni, és nem is akarom. Lehet new adult is, de ha nem fog meg, szenvedek vele, még akkor is, ha az aktuális kedvenc műfajom, és történelmi regényt is imádhatok annyira, hogy letenni sem tudom(élő példa Ruta Sepetys bármely könyve), pedig nem igazán kedvelem az ilyen jellegű regényeket. 
Ha nincs történetszál ami érdekelne, nincs szereplő, aki kicsit közelebb áll hozzám, akkor nagyon lassan haladok.

Milyen gyakran szoktál előrendelni könyveket?
Nem jellemző. Egyedül a VA, a Bloodlines könyveket szoktam előrendelni, meg a Shiver trilógiát rendeltem meg mindig hónapokkal ezelőtt. Kivételes eset a Mara Dyer trilógia 3. része, amit legutoljára rendeltem elő, mert így dedikálja az írónő. Egyébként nem látom nagyon értelmét, mert nem  ér ide sokkal előbb a könyv így sem.

Szenvedsz boltkóros-szindrómában, ha könyvekről van szó?
Sajnos igen. Igyekszem visszafogni magam, de nem mindig sikerül, pedig könyvesboltokat is kerülöm, nehogy oda legyen az önmegtartóztatásom. De hát könyvekből sosem elég....

Hány alkalommal olvastad a kedvenc könyvedet?
Legalább 10-szer biztos, de lehet, hogy annál is többször. Angolul, magyarul, ebookban, audiobookban, rendes könyvben, szinte minden létező formátumban.

Sok könyved van? Körülbelül mennyi?
A saját kis könyvtáram 368 könyvből áll jelenleg. A családi könyvtár viszont jóval több, mint 1000 tagot számlál. Mondhatni, könyv van a lakásban, amerre a szem ellát.

Szoktál fényképeket készíteni a könyveidről, mielőtt elolvasod őket?
Csak azokról, amik valamiért nagyon fontosak és meg szeretném mutatni őket az olvasóimnak vagy a barátaimnak.  De aztán törlöm is a képeket.

Minden nap olvasol?
Igyekszem. Mostanában, hogy elfoglaltabb vagyok, van, hogy csak 1-2 oldalt tudok olvasni, mert annyira fáradt vagyok, hogy elalszom felette, de úgy teljes a napom, ha valamennyit haladok az aktuális könyvemmel.

Hogyan választod ki a következő olvasmányodat?
Ez nálam teljesen hangulat kérdése. Egyébként iszonyatosan tudok szenvedni, mire kiválasztom, mi is lesz a következő áldozat. Legalább 30 olyan könyv van, amit azonnal olvasni akarok, és ezt a számot kell leredukálni egyre, ami nem egyszerű. Komolyan mondom, ez a legutálatosabb része az olvasási folyamatnak.

Mindig tartasz magadnál könyvet?
Mindig, kivétel, ha dolgozni megyek. Akkor azért nem, mert kb. 5 percnyi sétára lakom a munkahelyemtől, így útközben nem tudok olvasni, munkaidőben nem tudok, nem lehet és nem is akarok. De bárhová máshová megyek, ahol tudom, hogy lesz 5 percnyi holtidő, akkor tuti, hogy bekerül a táskába egy könyv is.

Ezek lennének a válaszaim ezekre a könyves/nemkönyves kérdésekre. Mivel ez egy tag-videóból származik, így ezúton felhatalmazok mindenkit, hogy akinek szimpatikus, nyugodtan válaszolja meg a saját blogján. 

Megjegyzések

  1. Ó, ez nagyon jó lett! *-* És nem hiszem el, hogy kevesebb könyved van TBR-n, mint nekem. Bele kell húznom vagy valami, mert jövőre az alt-lista tbr-ra kerülése miatt még nagyobb listám lesz :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ez megnyugtat, nekem is gyarapszik majd az alternatív lista miatt :D

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)