Ugrás a fő tartalomra

Célok, kihívások, tervek 2016-ra

Tavaly is összeszedtem a kihívásokat és célokat, ami olyan szempontból jó volt, hogy láttam mit is kell elérnem és ehhez mérten könnyebb volt kiválasztanom a kismillió olvasatlan könyv közül a következő áldozatomat. Természetesen jövőre is tervezek néhányat, de előbb lássuk, idén mit is sikerült elérni.

Első cél volt a goodreads challenge-em, ez prioritást élvezett. Alapból 65 könyvet állítottam be, majd mivel - magamat is meglepve - a nyáron nagyon jó ütemben haladtam az olvasással, merészen megdobtam egy tízessel, így lett a teljesítendő szám 75. Legnagyobb meglepetésemre most tartok 81 olvasott könyvnél, úgyhogy ezt a dolgot teljesítettnek nyilvánítom.

A másik nagy challenge volt a várólista csökkentés, amit idén sajnos nem sikerült teljesítenem. Egy könyvön múlott, amire időm simán lett volna, de lélekben már feladtam a dolgot, úgyhogy maradt a bukta. Nem baj, így van lehetőségem szépíteni jövőre. Alapvetően az volt a gond, hogy túl sok volt a a young adult a kiválasztottak közül, amit év közben kissé meguntam, így már nem volt olyan könnyű, a listán lévő felnőtt könyvekhez meg nem igazán volt hangulatom. Na, de majd 2016-ban!!

Az Abstractelffel való csereolvasásom 50%-ban sikerült (és ha jól tudom, neki is). A Love Letters to the Dead-et elolvastam ( az értékeléssel még lógok, csak győzzétek kivárni, amíg elérek odáig), a The Impossible Knife of Memory viszont kimaradt, bármennyire is szeretem Laurie Halse Anderson írásait.
Továbbá fent nevezett hölgyeménnyel volt egy olyan kis "megállapodásunk" is, hogy minden hónapban elolvasunk 1 új és 1 régebbi (2015. előtti) megjelenést. Ez hol sikerült, hol nem, de buli volt, és segített, hogy ne feledkezzek meg a régebben kiszemelt szépségekről sem.

Aztán a legnehezebb az 50-pontos lista volt. Szinte biztos voltam benne, hogy nem fogom tudni mind az 50 pontot kipipálni, az eredeti cél is az volt, hogy minél többet teljesítsek belőle. Nagyjából azok a pontok maradtak meg, amiket előre megjósoltam, de így is sikerült 37 szempontot kihúzni, ami magamhoz képest tök jó teljesítmény, úgyhogy elégedett vagyok.

2016-ban körülbelül ugyanezek lesznek a célok, mert a kihívásoknak élek a kimenetelüktől függetlenül. Megbolondítják az unalmas hétköznapokat, az egyszer biztos, és még sorolhatnánk egyéb hatásait is! :) 

A goodreads challenge-en (ha felrakják), megint a 65 könyvet fogom belőni, mert óvatos duhaj vagyok, meg mert elhatároztam, hogy emelni emelhetem a limitet, de lejjebb nem vihetem. Ez a szám meg az előző éveket figyelembe véve optimálisnak tűnik. Amennyiben sikerül ezt a mennyiséget elolvasnom jövőre, sikerül véghez vinnem azt a célkitűzésemet is, hogy a to-read listám tagjait lecsökkentem 420-ról 360-ra. Csak arra kell vigyázom, hogy év közben ne nagyon pakolgassak rá.

Sikertelenség ide vagy oda, természetesen a várólista csökkentés sem maradhat ki. Igyekeztem kicsit okosabban összeállítani a fő meg a pótlistát. Jóval kevesebb a ya, és jóval több a new adult meg a felnőtt olvasmány.

Abstracttal ismét folytatjuk az egy új - egy régi megállapodásunkat, ez már évek óta fix pont. Emellett még tervezünk újraolvasós hónapot is, de az időpont még kijelölés alatt van.

Update1: Kihagytam, illetve később jutott eszünkbe, hogy idén megint választunk egymásnak az Always Love a Wild Book bloggerinájával egy általunk olvasott meg egy olvasásra váró könyvet. Idén Absztrakt által olvasottnak kaptam a The Dream Thieves-t Maggie Stiefvatertől vagy a Bloodfevert Karen Marie Monigtól, nem olvasottnak pedig Colleen Hoovertől az Ugly Love-ot vagy a Slammed-et.


És megint csak a legnehezebb maradt a végére. 2016-ra is meghirdették az Ultimate Reading Challenge-et, igaz most az 50 pontot lefaragták 40-re, viszont tematikájában inkább rámentek a komfortzóna határainak feszegetésére, ami nem feltételül rossz. Sőt, így nagyobb kihívás. Én megint engedélyezem magamnak azt a könnyítést, hogy 1 könyvet két helyre is beírhatok, ha úgy hozza a helyzet, bár ahogy a szempontokat elnézem, erre nem sok esélyem lesz. 

(kattintásra a kép nagyobb lesz)

(a challenge fordítása saját munka, ha elviszed, kérlek tedd ki a blog linkjét! köszönöm!)
1) Egy tündérmesén alapuló regény
2) Egy National Book Award győztes regény (segítség: http://www.nationalbook.org/) (Inside Out & Back Again by Thanhha Lai)
3) Egy young adult bestseller (James Dashner: Tűzpróba)
4) Egy könyv, amit középiskola óta nem olvastál (Mag Cabot: The Princess Diaries)
5) Egy könyv, ami a hazádban játszódik (Rain Arlender: Az élet esszenciája)
6) Egy könyv, amit lefordítottak angolra (Türkizzöld tél)
7) Egy jövőben játszódó romantikus történet 
8) Egy Európában játszódó regény ( A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt)
9) Egy 150 oldalnál rövidebb regény (Never Never part three)
10) Egy New York Times bestseller (Ready Player One)
11) Egy regény, aminek a film verzióját idén mutatják be (Jojo Moyes: Me Before YOu)
12) Egy könyv, amit az egyik új ismerősöd ajánlott( A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt)
13) Egy önsegítő könyv (Susan Cain: Csend)
14) Egy könyv, amit egy nap alatt ki tudsz olvasni (Inside Out & Back Again by Thanhha Lai)
15) Egy celeb által írt könyv (Caitlin Moran: How to be a Woman)
16) Egy politikai memoár
17) Egy könyv, ami legalább 100 évvel idősebb, mint te (W.M.Thackeray A hiság vására)
18) Egy könyv, ami több, mint 600 oldalas (W.M.Thackeray A hiság vására)
19) Egy könyv, ami szerepelt Oprah könyvklubjában 
20) Egy sci-fi regény (Amie Kaufman & Jay Kristoff: Gemina)
21) Egy családtagod által javasolt regény
22) Egy képregény
23) Egy regény, ami 2016-ban jelent meg (Never Never part three)
24) Könyv egy olyan főhőssel, akinek ugyanaz a foglakozása, mint neked
25) Egy könyv, aminek története nyáron játszódik
26) Egy könyv és az előzménynovellája
27) Egy murder mystery (egyszerűen nem találtam normális magyar megfelelőt rá ezért így maradt) (Harper Lin Sweets & Stabbing)
28) Egy komikus által írt könyv
29) Egy disztópia (James Dashner: Tűzpróba)
30) Egy könyv, aminek kék a borítója (Janet Evnovich & Lee Goldberg: A nagy hajsza)
31) Egy verses kötet
32) Az első könyv, amit meglátsz egy könyvesboltban (na, ez buli lesz!)
33) Egy 20. századi klasszikus
34) Egy könyvtári könyv
35) Egy önéletrajz (Caitlin Moran: How to be a Woman)
36) Egy road - tripről szóló regény
37) Könyv egy olyan kultúráról/társadalomról, ami ismeretlen számodra (Simple Buddhism)
38) Egy szatíra
39) Egy regény, ami egy szigeten játszódik
40) Egy könyv, ami garantáltan örömet okoz (Rachel Caine: Fall of Night)

És végül de nem utolsósorban, van egy sorozatos challenge- m is, amelynek keretében 18 sorozatot kell folytatnom 2016-ban. Ez szerintem meglesz, mert idén félév körül kapcsolódtam be és simán összejött a 12. Ráadásul tele vagyok sorozatokkal, más szinte már nem is nagyon olvasok, ezért is vágok neki ennek annyira magabiztosan.

Ezek lesznek hát előreláthatólag a szempontok, amik nagy vonalakban segítenek (avagy épp hátráltatnak) majd az olvasmányaim kiválasztásában 2016-ban. Ti jelentkeztetek valami challenge-re?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)