Ugrás a fő tartalomra

Pár szóban (18) - Jason Reynolds: Long Way Down

Az újdonságok között bukkantam erre a regényre, és nagyon megtetszett a fülszövege, így belekezdtem annak ellenére, hogy az íróról semmit nem tudtam. 
Egy jó tanács: a goodreads-en található fülszövegét kerüljétek, mert szinte az egész sztorit elspoilerezi.

Willnek meggyilkolták a bátyját, ő pedig bosszút esküszik, ahogy azt a szabályok diktálják. Vajon el tudja téríteni ettől valaki vagy könyörtelenül végrehajtja a feladatát?


Külön örültem neki, hogy a leírás alapján izgalmasnak tűnő történet free-verse-ben, vers formában íródott. Ez már alapból plusz pontnak számított.
A regény a bandaháborúk világába kalauzol, ami már önmagában egy érdekes téma. Kegyetlen, de érdekes.
Azonban nem elsősorban emiatt döntöttem az olvasása mellett, hanem azért, mert bármennyire is hihetetlen, de a regény tulajdonképpen mindösszesen néhány percet vesz igénybe. Egészen pontosan annyit, amennyi idő alatt az ember lifttel leér a 7. emeletről a földszintre.
Nagyon érdekelt, hogy miként lehet egy egész regényt összehozni egy ilyen rövid időtartamra építve. 

Ennyi idő alatt kell a főszereplő Willnek eldöntenie, hogy bosszút tud-e, akar - e állni bátyjáért, meg tudja - e ölni azt a személyt, aki feltehetően a szeme láttára lőtte le saját vérét.
Rövid az idő, de mégis megtudunk mindent, ami a történet teljes megértéséhez szükséges. Visszatekintésekből ismerjük meg a múltat, mi is történt Will testvérével, Will maga miként élte meg a történteket, illetve azt, hogy mit is kell tennie. A szabályok teljesen világosak: nincs sírás, nincs árulás, állj bosszút.
Will pedig eltökélt, hogy bosszút áll, még akkor is, ha azt sem tudja biztosan, hogy ki is a célpont, csak tippel, ezért is sorsdöntő a hetedikről lefelé vezető rövid út. Át kell gondolnia, mit is fog tenni, de ez baromi nehéz, ha az emberben olyan heves érzelmek tombolnak, mint Willben.

Az egyes emeletek között akadnak segítői, bár elsőre nem mindegyikük tűnt egyértelműen segítségnek. Arra viszont jó volt a felbukkanásuk, hogy jó pár dolgot megtudjunk a múltból és a Willt körülvevő világról.
Ahogy azt a bevezetőben is mondtam, más irányba ment el a történet, mint amire számítottam, de nem bántam, mert így is elég egyedi volt és elgondolkodtató.
Azt szerettem a legjobban, hogy nyitva maradt a vége, így tovább lehet gondolni az ember erkölcsi meggyőződésének megfelelően. Vannak olyan regények, amelyeknél nem igazán elfogadható ez a fajta nyitott vég, de Reynolds történetének esetében kimondottan jól működött.
A másik, ami nagyon tetszett, azok az anagrammák voltak, ami a megfelelő helyen és időben tökéletesen kiegészítették a sztorit és illettek bele.

Összességében nagyon érdekes regény, ami pár óra alatt kiolvasható. Örülök, hogy a kezembe került, de a véleményekből az egyértelmű, hogy azokra jóval nagyobb hatással volt/van, akik a való életben is a könyvben szereplő közeghez hasonlóban élik mindennapjaikat, és testközelből tapasztalnak meg hasonló eseteket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)